Dobrodošlica rektora

Dobrodošlica rektora

Dobrodošlica rektora

Dobro došli na Sveučilište u Mostaru s deset fakulteta, jednom akademijom, 12.000 studenata, 1.000 nastavnika…

Postići priznate europske standarde u visokom obrazovanju, strateški odrediti prioritet i ciljeve, pozicionirati se u društvu i biti autoritet znanja, jačati kompetencije studenata i biti u stalnoj interakciji s gospodarstvom i društvom, samo su neki prioriteti dizajniranja „nove ere“ našeg Sveučilišta.

Nastava i kvaliteta nastave su nam conditio sine qua non. Optimalna organizacija i poticanje znanstveno-istraživačkog rada i projekati su izazov ali i prilika. Intenzivnija međunarodna suradnja, razmjena studenata i profesora, zajednički master studiji i međunarodni projekti također su nam prioriteti. Novi trendovi i nove mogućnosti kao i stalne promjene trebaju biti poticaj našim nastavnicima i suradnicima na još veći angažman u postizanju izvrsnosti. Ta izvrsnost treba rezultirati novim istraživanjima, kvaliteti nastave, objavom znanstvenih radova u priznatim domaćim i međunarodnim časopisima kao i udžbenicima.

Sveučilište u Mostaru treba, bit će i ostaje otvoreno. Otvoreno za različitosti, dijalog, nove i konkurentne ideje. Otvoreno prema domaćim i međunarodnim partnerima. Otvoreno za suradnju na polju znanstvenog istraživanja, projekata, zajedničkih studija, kao i za druge mogućnosti na širem području znanosti i obrazovanja.

Studenti su uvijek smisao našeg postojanja. Oni su na prvom mjestu. Rad sa studentima, slušanje njihovih problema i prioriteta, njihovih ideja posebna je zadaća i obveza. Uključivanje studenata u sve aktivnosti Sveučilišta i dalje je naše opredjeljenje.

Sveučilište traži da društvo pruži više nego do sada, puno više i konkretnije, da znanje stave u prioritete razvitka, a Sveučilište u središte promjena i bolje budućnosti. S druge strane Sveučilište u Mostaru bit će odgovoran subjekt u kreiranju boljeg društva. Ispunjavanje naše misije i vizije nije obveza, nego čast da služimo i gradimo bolji svijet oko nas.

 

prof. dr. sc. Zoran Tomić